Co je to vaření?

lokalista_panvicka1Vaření dle mé definice je příprava potravin před konzumací. Tedy vše, než se nám potrava dostane do úst. Mrkev omyjeme, oškrábeme a pak teprve sníme. I to je vaření. Můžeme se však na vaření dívat z různých úhlů pohledu.

Vliv tepla (vaření, pečení, smažení) nehraje dnes takový význam a je možné připravit např. saláty bez tepelné úpravy.

  • Dříve byla příprava pokrmů založena na faktu, aby byly více energeticky využitelné (sacharidy a tuky)
  • Dnes se jedná především o zužitkování živin v potravě, rozumné využití času, peněz a znalostí (udržitelná strava)
  • Jako bonus nám jídlo přináší radost – spojování chutí, vůní, textura, teplota

Tato radost nás doslova naplňuje

  1. Fyziologická potřeba živin, tedy neumřeme hlady (zvíře i člověk)
  2. Potěšení z jídla, mít z jídla radost (jen člověk)

Z jídla tedy máme potěšení a radost,  jak se ale tvoří nová chuť?

Častá představa je, že pouhým kombinováním různých potravin vzniknou zcela nové chutě. Není to však zcela pravda. Nejjednodušším příkladem vzniku nové chutě je představa (byť nepřesná), zda se jídlo projde tepelným procesem (uvařit, upéct …), nebo „stačí“ umíchat (bez ohledu na složitost).

Příklad tepelné úpravy: například z mrkve, citronu, cukru, cibule, petržele, masových výpečků, hořčice a dalších se uděje chemický proces, který nazýváme chutí svíčková.

Rady začátečníkům: Dělejte malá a dobrá jídla. Zklamání z několikahodinového vaření a zblajznutí během několika minut je velké trauma. Najděte a vychovejte si strávníky, kteří to ocení.


Příklad smíchání jednotlivých potravin: hlavně saláty jsou typickým představitelem umíchaných jídel, kdy každá jednotlivá součást má svoji chuť (zelenina, olej), kterou umíme identifikovat a spojení v novou chuť se odehraje až v ústech, případně vzájemnou interakcí (odležení, dressing). Každé sousto je jiné, i když z části podobné. V teplé kuchyni je zástupcem míchání párek v rohlíku, nebo variace steak, hranolky a kečup. Pořád jsme schopni rozlišit z čeho se skládá jednotlivé sousto.

Nejčastěji se však setkáme s kombinací obou variant přípravy jídel, je však dobré pro pochopení chuti vědět, jak chuť vzniká a proč.

RADA: Proto bychom měli při přípravě pokrmů pamatovat na rozmanitost, aby si každý strávník mohl vytvořit sousta dle svého, pak bude spokojený. Více se dozvíte v článku tajemství chuti (v přípravě)

CVIČENÍ: Velice zjednodušeně si na příkladu párku v rohlíku ukážeme, že v tomto případě máme 4 základní možnosti – párek v rohlíku bez ničeho, s kečupem nebo hořčicí, s kečupem a hořčicí (zde však záleží na poměru a máme nekonečně variant). Zkuste si zodpovědět, zda dáváte Vašim strávníkům na výběr, nebo zda můžete podobné jídla vařit s malou obměnou tak, aby z nich vznikly nové jídla. Více se dozvíte v článku proč stačí umět jen 5 druhů jídel (v přípravě)

TIP: Zkuste si smíchat rybízovou marmeládu a plnotučnou hořčici. Vznikne nová a neobvyklá chuť. Myslím to vážně, stačí obětovat 1 lžičku obou surovin.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *