Hostitel a host.

Nikdo nestojí o obyčejné jídlo.

Každý člověk co svět světem stojí, chce být dobrým hostitelem. Dokonce i ten, kdo o jídlo málo dbá.

Pro své hosty chceme jen to nejlepší. Pokud jsme ovšem pozvali hosty pro nás vážené a ctěné. Zbytek návštěv a běžnou domácí kuchyni můžeme tzv. „odbýt“ neobyčejně obyčejným jídlem. Od této věty se odvíjí celé kuchařské umění, nebo chcete-li soutěž.

Může to být ústřice, kaviár, svíčková, rostbíf a mnoho dalších cenově drahých jídel. Když jsou naservírovány obyčejně, bez znalostí a zkušeností, když naše chuťové pohárky si k nim nenalezly cestu (např. olivy, játra, čočka, některé druhy sýrů) budou vždy obyčejné. Zatím co dokonale připravené jarní brambory s máslem, posypané voňavou petrželkou, doplněny vhodným lehkým salátem a nápojem mohou vytvořit zdání dokonalého souznění. Stačí přimhouřit oči a ponořit se do vůně rozpuštěného másla a čerstvě nasekané petrželky.

Vaření je soutěž ve vytváření pocitu.

Přesně toho pocitu, že Váš host dostává něco navíc, něco neočekávaného. Hýčkejte své hosty, jak jen můžete, připravujte jídlo s láskou. Nejlepší restaurace je u Vás doma, kde se rozhodujete sami od receptu a nákupu, až do sklízení nádobí. Dobu přípravy a recept zvolte vždy dle svých možností.

Připravujte všechny svoje jídla s láskou tak velikou, jak jen máte rádi osoby, pro které jídlo vaříte.

Vrátíme se do naší kuchyně k polotovarům. Nenechejte za sebe vařit prášky, dopadnete stejně jako naše restaurační zařízení. Jídlo bude stále stejné a nedobré.

Tyto zkušenosti předáváte dál Vašim dětem. Nikdy z pytlíku neuvaříte Vaše jedinečné jídlo.

Z polotovaru vždy uvaříte jen poloviční jídlo.

Otázka: Jste ochotni podstoupit několika hodinový maraton pro pár minut chvály? Je to nákup, příprava, vaření, uklízení … a snědeno je za … v lepším případě do hodiny. Přesně takovou otázku si mnohokrát pokládám a hned Vám odpovím. Domácí vaření nespočívá v mnoho hodinovém maratonu u plotny. Kuchař si vybírá recept dle svých schopností, dovedností a času, který je ochoten strávit přípravou pokrmu.

Kdo však rozhoduje o úspěchu Vašeho snažení? Je to strávník, neboli host.

Vy jste dali svůj čas přípravě jídla, od stolovníků se očekává uznání Vaší píle.

Nenechejte je proto nikdy rozptylovat televizí, novinami, zbytečným rozhovorem o počasí. Klidně bych vyhrožoval tím, že si příště natřou chleba sami. Vy jste dali svůj čas přípravě jídla, od stolovníků se očekává uznání Vaší píle. Proč dětem tak často říkáme, že u jídla se nemluví a nekouká televize a sami to děláme? Důležité je, komunikovat v rodině a sliby dodržet. Řekli jste si doma, že se jí pohromadě? Vysvětlete jim svůj postoj. Já vařím, Vy jíte. Oba to budeme dělat pořádně. Pokud hovor směřujete na jídlo, které právě jí, jeho zážitek se umocní. Když budete povídat o politice, nebudete si pamatovat ani přílohu, ani dezert, jen takový pocit politické příchuti.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *