Jak jsem se učil vařit

Důvodem proč vařit je nespokojit se s chlebem a máslem.

Ukáži Vám, jak jsem změnil svůj pohled na vaření. Nikdo mě to neučil. Začalo to tím, že jsem jako malý ochutnával koření a byl jsem fascinován všemi těmi vůněmi a chutěmi. Hmm… někdy to bylo pěkně hnusné. Celé to naštěstí přerostlo v chuť vařit a poznávat souvislosti a tajemství kuchyně, což mě zachraňuje dodnes.

 Když nevaříte, nebo i vaříte, zkuste si vybavit jednotlivé chutě. Vaření je předání Vaší představy na talíř. Chléb, máslo, vajíčko, křen. Máte krásný měkký, teplý a voňavý chléb. Přidáte dobré máslo, takové co Vám opravdu chutná a zbývá poklást chléb ještě horkým vajíčkem na pomezí stavu natvrdo a na hniličko. Lehce posypejte vajíčko čerstvě nastrouhaným křenem. Teplé vajíčko roztopí máslo, které prostoupí chlebem, zbaví křen přehnané štiplavosti a lahůdka je na světě. Schválně si to doma zkuste. Euforie, krása, jste perfektně naladěni. Hned poté přichází studená sprcha. Kde ale koupím čerstvý křen? V sezoně, kdy je nejlepší a křen je nejlevnější přeci. Kdy to je? Stačí se koukat okolo sebe.

A celý svět se vám změní v jedlé suroviny.

Půjdete do supermarketu, uvidíte křen a koupíte si jej. Dokonce si uděláte toto super jídlo. Co s křenem? Přeci ho nevyhodíte. Je sezona křenu. Stačí ho uchovat. Ale jak? Nebo použít dále k masu, do křenové omáčky. Toto vše byste před malou chvilkou nevěděli.

Umění kuchařské je postupné nabalování vědomostí, spojování chutí dohromady a budování své vlastní chuťové paměti, kterou na základě zkušenosti předáte ostatním.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *