Kuchař a ti druzí.

Každý člověk umí vařit, často mu však schází vědomosti a zkušenosti aby z něj byl kuchař.


Kdo umí zalít čaj horkou vodou, je kuchař. Alespoň takto to chápe naše legislativa, jak jsem se dozvěděl na svém rekvalifikačním kurzu. Párek v rohlíku a čaj či kávu tak může „uvařit“ v restauraci pouze vyučený kuchař. Nevztahuje se to prý na stánky s prodejem „baleného“ čaje, který si vybalíte a vymácháte sami. O párku v rohlíku si to můžeme jen domýšlet, zda a jak ho někdo umí uvařit, případně o teplotě vydaného jídla (párku) aby splňovalo předpisy. Vraťme se ze světa nesmyslných nařízení k nám domů.

Kuchař je každý člověk, který spojí dvě a více surovin a vytvoří nové jídlo. Není to ale tak jednoduché. Můžete být takový kuchař, který připálí i zmíněnou vodu na čaj. Ano i takoví jsou. Každý takový je a každý takový byl. Někdy máme lepší či horší chvilky, každého někdy něco trápí, něco připálíme, spálíme a zapomeneme. Dobré je se z chyb poučit a nejlepší je chyby neopakovat. A protože opakování je matka moudrosti, máme zde otázku kdy a proč začít vařit?

Vaření je umění, kvůli kterému stojí za to žít.

Záleží jen na tom, v jakém věku necháte dítě vařit čaj. Vždyť se může opařit, namítnete rychle! Pokud, ale čaj zvládne, nesplete si sůl s cukrem a přinese ho svým nejbližším při nemoci, nebo pro pouhou radost z toho, že to dokáže, tak to je ten pocit, kvůli kterému stojí za to vařit.

Je to výzva, že zvládnete uvařit čaj, kávu, natřít chléb, usmažit vajíčka. Jeden malý krůček stačí k tomu, abyste to zvládli. Na začátku je čaj, na konci jsou vychvalované babiččiny koláče, svíčková, vývar, saláty, řízky, zkrátka vše co máte rádi. Vaření je nekonečná výzva a dá se praktikovat v každém věku.

Kuchaře samotného nejlépe vystihuje následující předmluva:

(8) Především se musíte rozhodnout, ke kterému druhu lidí patříte. Jste-li povaha konzervativní, znáváte-li za jediný vhodný a vydatný příkrm pouze knedlíky a brambory nerad, máte-li tisíce výhrad k různým pokrmům, které Vám připadají nezvyklé, jste-li pohoršen tím, že ryba mám mnoho kostiček a ocas, že Vám v dobré restauraci dali biftek uvnitř šťavnatě krvavý, říkáte-li o mnoha jídlech „tohle já nejím“, nejste-li povaha zvídavá a nemáte-li rád dobrodružství, nemáte-li buňky objevitele a vynálezce, ani tento sešit neotevírejte a nečtěte dál.

… Když jsme měli trochu možnost poznat pokrmy různých národů, shledáme, že žádná všeobecně platná pravidla neexistují. V úpravě pokrmů je taková rozmanitost, jaká je třeba ve skladbě různých jazyků.

Ostatní lidé často „jen“ vaří.

Já se budu z celého srdce starat o to, aby se z Vás stal Pan Kuchař.