Kuchařky, kuchaři, suroviny a historie

První kulináři a milovníci jídla se jistě vyskytují na světě od počátku civilizace, tedy objevení ohně (vždyť i Mach se Šebestovou zmiňují recept Mamut s koprovou omáčkou). Každý živý tvor si vybírá co má raději když mu dopřejeme výběru. Kráva nejšťavnatější trávu, opice nejlepší sousta, komáři sladší krev. První zmínky o jídle a receptech u člověka se datují se vznikem Mezopotámie, nebo spíše osídlením mezopotámské nížiny mezi Eufratem a Tigridem.  

Pro zajímavost je to stejná oblast, jako dnešní Sýrie a Irán a jihovýchodní Turecko. Sumerové, Peršané, Arabové, Řekové a Římané postupně roznášeli první recepty mezi zbytek světa. Mezopotámie spolu s Egyptem měli nejlepší podmínky pro tehdejší rozvoj zemědělství. Pečení chleba, sezam, boby, hrách, ječmen, pšenice (výroba piva). Ovocnářství převažovalo nad zelinářstvím, pěstovaly se stromy jako réva vinná, jabloně, hrušně, mandlovníky. Ze zeleniny to byly např. česnek, cibule, salát, kopr (viz. mamut). Důležitý byl chov turu domácího (krávy) kvůli mléku a využití při orbě. Dále jsou z chovaných zvířat zastoupeny ovce (vlna), kozy, drůbež a rozšířený rybolov. (2)

Znali vaši předkové avokádo?

Co si z toho vzít za závěr? Z Mezopotámie se umění kuchařské rozšířilo k Řekům, poté Římanům. Arabové a Řekové, jako první gurmáni si našli své následovníky mezi Římany a Ti dokázali díky své rozpínavosti předat své kuchařské umění téměř celé Evropě.  Tak své poznatky rozeseli po celé Evropě díky dobyvatelským válkám (4). To celé má za následek Francouzskou kuchyni založenou Římany, která následně ve velkém ovlivnila celou Evropu.

Poselství: až Vám někdo bude tvrdit, že máte jíst avokádo, řekněte mi proč byste ho měli jíst. Geneticky ho pravděpodobně neznáte. Dováží se nezralé. Ani geograficky se u nás nevyskytuje, ani Vaše babička a možná i maminka jej nejedli. Omlouvám se avokádu, ale dosaďte si za ně všechny moderní zaručené superpotraviny. Vezměte na milost hrách a kroupy a rozum do hrsti. To ovšem neznamená, že byste avokádo jíst neměli, pokud Vám chutná. A o tom je celý velký příběh o surovinách, který se zde také objeví.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *