Neodsuzujte

Neodsuzujte recept či jídlo na jeden pohled

Každý recept, každý kuchař, všechny suroviny jsou jedinečné. Někdy se vyplatí použít masox, někdy vývar 1, nebo vývar 2. To, že někdo nevaří dle vaší chuti, není problém kuchaře, ale Váš.

Můj vlastní příběh, jak jsem odsuzoval cibulačku. Viděl jsem v televizním pořadu, jak se dělá opravdická cibulačka. Zkusil jsem ji uvařit a byla báječná. Všude jsem říkal, jenom já vím, jaká má být. Viděl jsem to a uvařil jsem to. Zachutnalo mi to. Famózní chuť. Tak jednoduché to je. Byla to Francouzská cibulačka, se zapečeným sýrem a krutonem. A to jsem prosím ve Francii vůbec nebyl. Dokonce jsem chtěl jednou tuto polévku vrátit s tím, že s cibulačkou to nemá vůbec co do činění. Chybělo mi tam víno, byla úplně světlá a podávaná bez bagety a sýra. Nepředstavitelné. S mým až orgastickým zážitkem Francouzské cibulačky naprosto odlišné. Cítil jsem velké zklamání.

Až jednou jsem našel ve starých Českých kuchařkách následující recept:

Cibulová polévka (10) : Oloupáme ½ kg cibule, nakrájíme na tenké řezy a vaříme v 1 ½l vody jednu hodinu. Poté přidáme oříšek másla rozmačkaný v trošce mouky. Trochu soli a opět vše povaříme. Polévku procedíme a zavaříme do ní 1-2 vejce. Na jedno vejce dáme asi 3 vrchovaté lžičky mouky a trochu soli. Těstíčko kapeme do procezené vařící se polévky.

Pozor na předsudky a očekávání

A bylo to, patří mi to. Byla to přesně ta cibulačka, co jsem dostal naposledy. Cibulačky je tolik druhů, jako je oblastí, kde se pěstuje cibule. A ty bych počítat nechtěl.

Pokud tedy někdy narazíte na předsudek vůči jídlu, zkuste se zamyslet nad obsahem videa, zda to náhodou není tak, že by jste chtěli ochutnat zázvorové pivo, jen nevíte jak to má chutnat.

PS. Co je vývar 1 a vývar 2 se samozřejmě dozvíte, masox dobře známe všichni

Pro jistotu přikládám ještě jeden recept na zaručeně České jídlo. Až na to, že je z Maroka a jmenuje se bramboráky s kečupem 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *